Jadłospis

Jadłospis w Misiaczku

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa harmonijnego rozwoju i dobrego samopoczucia. Jadłospisy w naszych placówkach przygotowywane są przez dietetyka w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Dokładamy starań, aby posiłki, które podajemy dzieciom były pełnowartościowe, apetyczne i estetycznie podane.

Misiaczkowe zasady zdrowego odżywiania:

eko planet

Od kilku lat współpracujemy z firmą cateringową EKO PLANET, która ma doświadczenie w przygotowywaniu posiłków dla dzieci do lat 6. Mamy do nich pełne zaufanie bo posiłki, które przygotowują są świeże, różnorodne i zdrowe a co najważniejsze, smakują dzieciom. Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat firmy EKO PLANET.

Przykładowy jadłospis

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym jadłospisem.
Aktualne jadłospisy są wysyłane co tydzień do rodziców pocztą mailową. Wywieszamy je również na tablicach ogłoszeń w każdej z Misiaczkowych placówek.

Przykładowy jadłospis

PoniedziałekWtorekŚrodaCzwartekPiątek
ŚniadanieMusli crunchy zbożowe z orzechami (alergeny: mleko, gluten, orzechy)

Kanapki z miodem (alergeny: gluten, laktoza)
Ser żółty (alergeny: mleko)

Polędwica sopocka

Awokado, sałata lodowa, papryka kolorowa


Chleb chrupki i razowy
z masłem
(alergeny: gluten, prod. pochodne mleka)

Herbata Rooibos
Frankfurterki z szynki
oraz parówki drobiowe


Pomidorki cherry, miks sałat, seler naciowy, kalarepka


Chleb chrupki i razowy
z masłem

(alergeny: gluten ze zbóż, prod. pochodne mleka)

Herbata truskawkowa
Pasztet drobiowy

Serek Almette (alergeny: mleko)

Sałata lodowa, ogórek zielony, marchewka

Chleb chrupki i razowy
z masłem

(alergeny: gluten ze zbóż, prod. pochodne mleka)

Herbata zielona
z cytrusami
Pasta rybna z tuńczyka
(alergeny: ryba)

Serek wiejski (alergeny: mleko)

Sałata lodowa, ogórek małosolny, papryka, oliwki

Chleb chrupki i razowy
z masłem

(alergeny: gluten , mleko)

Kawa Inka (alergeny: mleko)
ObiadKrupnik jęczmienny (alergeny: seler, gluten)

Kurczak w sosie serowo-brokułowym (alergeny: gluten, mleko)

Ryż
kompot wiśniowy
Zupa kalafiorowa
z ziemniakami

(alergeny: mleko, seler)

Pulpeciki z szynki
w ciemnym sosie
(alergeny: gluten, soja)

Kasza pęczak (alergeny: gluten)

Surówka z buraczków
kompot z jabłek
Zupa ogórkowa (alergeny: mleko, seler)

Makaron świderki z serem białym i masełkiem (alergeny: gluten, mleko)

kompot wieloowocowy
Zupa pomidorowa
z makaronem
(alergeny: gluten, mleko, seler)

Pałeczki z kurczaka
w ziołach


Ziemniaczki


Surówka z białej kapusty, ogórka, papryki
i marchewki


kompot z jabłek i malin
Barszcz czerwony z jajkiem (alergeny: mleko, seler, jaja)

Pierogi ruskie z masełkiem (alergeny: gluten, jaja, mleko)

Surówka z białej kapusty, koperku i marchewki w sosie majonezowym
(alergeny: gorczyca i jaja)

kompot porzeczkowy
PodwieczorekKanapki z masłem (alergeny: laktoza, gluten)
Kabanosy drobiowe

Mix sałat, pomidory, seler naciowy, marchewka
Rogaliki drożdżowe
z jabłkiem

(alergeny: gluten, laktoza, jaja)

Śliwki, gruszki i kiwi
Serek twarogowy z musem z jagód leśnych
(alergeny: mleko)

Chrupki kukurydziane
(alergeny: gluten)
Chałka z masłem (alergeny: gluten, laktoza)

Jabłka, banany
Galaretka owocowa

Bakalie: orzechy, rodzynki, morele (alergeny: orzechy)

Herbatniki (alergeny: gluten)

Wykaz alergenów, które mogą znajdować się w potrawach:

Na jadłospisie wpisane są bezpośrednio przy potrawach, w których mogą występować

GLUTEN (pieczywo mieszane, bułki, wędlina, makaron, pierogi, ciasteczka, kasza manna, kotlety sojowe, pasztet, paluszki, naleśniki)
JAJA (pierogi, makaron, pasztet, ciasteczka, jajko ze szczypiorkiem, klopsiki, kotlety sojowe, naleśniki)
MLEKO (masło, owsianka, mizeria, naleśniki, sos jogurtowy i czosnkowy, kawa zbożowa,  pierogi ze śmietaną)
SELER (zupa jarzynowa, kapuśniak,, zupa pomidorowa, żurek, zupa marchewkowa)
RYBA (pasta z makreli)
DWUTLENEK SIARKI (owoce suszone, musli)
SEZAM (chleb 7 zbóż, bułka wieloziarnista, paluszki z sezamem)
ORZECHY (musli-płatki migdałów)
SOJA (wędlina)